Jó ha tudja - Kamerarendszer és Riasztórendszer Alapfogalmak

Ezen az oldalon Ön olyan fontos információkat talál a biztonsági kamerákról, kamerarendszerekről, riasztókról, riasztó rendszerekről, melyek segítenek a kifejezéseket megérteni és a legjobb döntést hozni.

 

Biztonsági kamerarendszer:

 

IP védettség: Az IP szám jelentése a behatolás elleni védelem, az elektronikát védő tokozás (készülékház) környezeti behatolások elleni védettségét jelzik vele. Az IP besorolást az IEC 60529 szabvány írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg. Az első számjegy a szilárd, a második a vízzel szembeni védelemre vonatkozik. A magasabb szám mindkét esetben jobb védettséget jelent.

IR hatótávolság: Az IR sugárzók fényének hatótávolsága, melyen belül az IR megvilágítás mértéke még megfelelő mértékű a kamerák számára.

IR LED: Az IR sugárzókban található LED fényforrás, mely speciális infravörös fényt bocsát ki, lehetővé téve az erre a fényre érzékeny kamerák használatát akár teljesen sötét környezetben is. Mozgásérzékelés: A digitális eszközökben található mozgásérzékelés funkció nem más, mint a képtartalom változását figyelő áramkör. Alkalmazása esetén figyelembe kell venni, hogy akár egy autó reflektorának visszaverődése is kiválthatja a jelzést.

MPEG-4 tömörítés: Igen kis bitsebességű tömörítési eljárás, mely lehetővé teszi a képek nagyfokú tömörítését jelentős minőségromlás nélkül. Az így kapott képek tárolás esetén kis helyet igényelnek, hálózaton keresztüli továbbítás esetén kis sávszélesség foglalással továbbíthatók.

OSD: Digitális eszközök kezelőfelülete, mely bővebb lehetőségeket ad a beállításokra, mint a hagyományos dig-kapcsolós megoldás.

Pre-alarm: Különböző riasztási események bekövetkeztekor a felvétel nem az adott pillanattól kezdődik, hanem már az azt megelőző néhány másodperc is rögzítésre kerül. Alkalmazásával lehetőség van a riasztást kiváltó eseményt megelőző időponttól követni azt.

Privát zóna: A kamera által megfigyelt területen, a megjeleníteni nem kívánt részletek kitakarására szolgál. A maszkolt résznek a kapott képből történő utólagos helyreállítására nincs mód.

Rejtett kábelezés: A megfigyelésre használt kamerák kábelezésének védett módon történő kialakítását teszi lehetővé.

Szoftveres DayAndNight: A valós DayAndNight kamerákkal ellentétben nincs mozgatható IR szűrő, gyengébb fényviszonyok esetén elektronikus úton, erősítő áramkörök alkalmazásával jelenik meg a fekete-fehér kép.

Super HAD: A SONY speciális technológiája a Super HAD CCD. Ezekben a szenzorokban a fényérzékeny cellák mérete viszonylag nagyobb és a két cella közti távolság minimálisra van csökkentve. Ennek köszönhetően a CCD jó hatásfokú, alacsony fényerősség mellett is jó minőségű képet ad. A szokásos színszűrőkön túl ezek a CCD-k még egy smaragdzölddel is rendelkeznek a természetes látható fény spektrumának megfelelően. Így az RGBE színszűrő mátrix segítségével jó színhűségű képet kapunk. Összességében a Super HAD szenzorokkal ellátott kamerák jobb minőségű képet biztosítanak, az apróbb részletek jobban felismerhetőek, és árban is versenyképesebbek a hagyományosoknál.

Valós DayAndNight: Az ilyen tulajdonságú kamerák nappali fényviszonyok esetén színes, míg rossz fényviszonyok esetén fekete-fehér képet szolgáltatnak. A két mód közötti váltás esetén egy ún. IR szűrőt mozgat a kamera az optika és a CCD között, így biztosítva a megfelelő képminőséget és a megfelelő fókuszáltságot.

Varifokális optika: Állítható fókusztávolságú optika. A fókusz állítása történhet kézzel vagy motorosan is. Alkalmazásával a telepítés során előforduló igényváltozások rugalmasan követhetők.

WDR (Wide Dynamic Range): A háttérfény kompenzáció továbbfejlesztett változata. A megfelelő dinamikus tartomány beállítása lehetővé teszi a túlexponálás és alulexponálás elkerülését egy kép töredékeiben. A képen lehetőség van megkülönböztetni fényes és sötét területeket és azok részleteit. Ez a funkció különösen fontos olyan helyzetekben, ahol a fény a megfigyelt tárgy hátteréből származik.

Fisotech kamera rendszer: A Fisotech az egyik vezető kameramárka Magyarországon. Beltéri, kültéri és éjjellátó típusok is kaphatók. Felbontást 1Mp és 5Mp között változik. Elérhető AHD kamera, IP kamera és Wifi kamera kamera kivitelben is.

 

A riasztórendszer:

 

Mozgásérzékelő: általában az emberi test hőkibocsájtását figyeli a védett területen. Amennyiben a megengedettől eltérő változást észlel, jelzést küld a riasztórendszer központjába. Az érzékelő az emberi szem által nem érzékelt infra tartományt figyeli. Mivel az infra sugárzás nem hatol át a normál üvegen, így a mozgásérzékelők nem érzékelik az ablakokon, ajtókon kívüli területeket, ezért a külső mozgás nem zavarja őket.

Kisállat védett mozgásérzékelő: kiszűri a kisebb háziállatok (kutya, macska, tengeri malac...) mozgását. Ezek használatával akkor is be tudja kapcsolni a riasztórendszerét, ha a védett területen bellül házi kedvencek mozognak.

Nyitásérzékelő: a nyílászárók kinyitását érzékeli.

Központ. a riasztórendszert irányítja, ellenőrzi. Ide érkeznek a mozgásérzékelők, nyitásérzékelők, üvegtörés érzékelők, füstjelzők... jelzései. A központ indítja riasztáskor a szirénákat és a telefonos értesítést.

Kezelő: A kezelőről lehet a riasztórendszert ki és bekapcsolni, valamint programozni. A kezelőn elhelyezett visszajelzők a riasztórendszer üzeneteit, álapotát mutatják a felhasználó felé.

Kültéri fény- és hangjelző: Riasztáskor nagyon erős szirénázással és villogással jelez. Általában olyan magasra helyezzük el, hogy létra nélkül ne lehessen elérni. Amennyiben megpróbálják leütni, lefeszíteni, kinyitni, a kültéri sziréna azonnal elindítja a teljes rendszer riasztását.

Beltéri fény-és hangjelző: Funkciója hasonló a kültérihez, de ezt mindig a védett téren bellül helyezzük el, így nem lehet riasztás nélkül megközelíteni, hatástalanítani.

Szabotázs védelem: A riasztórendszer központjának, érzékelőinek, szirénájának és vezetékeinek külső, roszindulatú behatás elleni védelme. Cégünk kizárólag olyan riasztórendszereket kivitelez, melyeknél szabotázsvédelemmel vannak ellátva.

Vezeték nélküli rendszer: olyan riasztó rendszer, ahol a rendszer elemei (központ, érzékelők, kezelő, sziréna, távirányító...) nem vezetékekkel, hanem rádió jelekkel kapcsolódnak egymáshoz. A rádiós riasztók kivitelezése gyorsabb, nincs vezetékezés, és ha egy érzékelőt, kezelőt később más helyre kell rakni (pl. a lakás átépítése miatt), akkor sem kell újból vezetékezni, mint a vezetékes riasztórendszerek esetén. Az érzékelőt csak át kell rakni az új helyre.

Akkumulátor: A riasztórendszer központjába és a kültéri hang- és hangjelzőbe használjuk. Használatával áramkimaradás vagy a vezetékek sérülése, elvágása esetén is működőképes marad a riasztó rendszer.

Kód: általában 4 vagy 6 jegyű szám. A kezelőn a kódot beütve be vagy kikapcsolni, illetve programozni lehet a riasztót.

Gyorsélésítés: a riasztórendszer kezelőjének egy speciális gombja, amellyel a riasztórendszer beélesíthető, de amivel kikapcsolni nem lehet.

Fisotech riasztórendszer: a Fisotech az egyik vezető GSM riasztó magyarországon. Vezeték nélküli kivitelben kapható. Ipari és otthoni felhasználásra egyaránt alkalmas. A GSM Riasztó rendszer magyar hangal és magyar nyelvű kezelőfelülettel, magyar nyelvű appal rendelkezik.